Scroll Top

Καλή Ανάσταση και ο Θεός βοηθός…

Η παράδοση μας καλεί να κάνουμε μια ενδοσκόπηση αυτές τις ημέρες και να αναλογιστούμε τα διάφορα πεπραγμένα.
Κοινωνικά για άλλη μια φορά βλέπουμε την δικαιοσύνη να χωλαίνει. Χθες κιόλας ανακοινώθηκαν οι ποινές για τους κατηγορούμενους στο Μάτι, προσβάλλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ερχόμενη πάνω ακριβώς από το σκανδαλώδες πόρισμα της Βουλής για τα Τέμπη που απενοχοποιεί τους υπαίτιους της τραγωδίας.
Απ’ την άλλη διαρρέουν χιλιάδες email των αποδήμων Ελλήνων και κατά την διάρκεια της αστυνομικής έρευνας στο υπουργείο Εσωτερικών οι υπολογιστές έχουν “κλαπεί από διαρρήκτες”… Αλήθεια τώρα, πόσο υποτιμούν την νοημοσύνη μας; Θυμήθηκα τις αθλιότητες του Κεντέρη και της Θάνου που για να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους σκηνοθέτησαν ατύχημα με την μηχανή πριν 20 χρόνια και μας ξεφτίλισαν διεθνώς. Προφανώς δεν ιδρώνει το αυτί μας με την διεθνή ξεφτίλα. Συνεχίζουμε με κάθε δοθείσα ευκαιρία να δείχνουμε πόσο φαιδροί και κατάπτυστοι είμαστε. Αλλά το να λέμε πως “τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί”, είναι τουλάχιστον προκλητικό, αν όχι χυδαίο. Το να κάνουμε διάχυση ευθυνών προς όλους τους Έλληνες είναι προσβλητικό και εκδηλώνει ασέβεια προς τους νεκρούς αλλά και όσους από εμάς ζουν ακόμη. Θεωρώ πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές πρέπει να δοθεί ένα ηχηρό αφοριστικό μήνυμα στους κυβερνώντες πως δεν έχουν στα χέρια τους λευκή επιταγή για να διαλύσουν τα πάντα.
Σε διεθνές επίπεδο, ο πόλεμος ΗΠΑ/ΝΑΤΟ εναντίον Ρωσίας με πεδίο βολής την Ουκρανία θα αναζωπυρωθεί μετά το πακέτο των 60 δις με άγνωστες συνέπειες, ενώ η γενίκευση του πολέμου στην Μέση Ανατολή προς το παρόν αποσοβήθηκε. Όμως η γενοκτονία των Παλαιστινίων συνεχίζεται με την ανοχή και τα στραβά μάτια της παγκόσμιας κοινότητας.
Μ’ άλλα λόγια η κατάλυση των θεσμών καλά κρατεί και σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες όπως η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην διαμαρτυρία, ή τις λαϊκές κινητοποιήσεις, καταπατούνται βάναυσα. Φαεινό παράδειγμα οι εξεγέρσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ με τις χιλιάδες συλλήψεις ή, η απαγόρευση εισόδου του Βαρουφάκη σε συνέδριο στην Γερμανία, αποτέλεσμα φυσικά της ανόδου της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού παντού στην Ευρώπη.
Στο οικονομικό επίπεδο οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες αφού το παγκόσμιο χρέος και δη αυτό των ΗΠΑ έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ειδικά αν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα που παραθέτει η Gold Switzerland και όχι ο ‘επικίνδυνος’ Βαρουφάκης.
Όσον αφορά στο κλίμα επίσημα και πλέον το 2023 ήταν το πιο θερμό έτος από τότε που έχουμε καταγραφές, δηλαδή το 1850. Ενώ το 2024 έδειξε ακόμη πιο απειλητικά τα δόντια του με τους 63 βαθμούς Κελσίου στο Ρίο ντε Τζανέϊρο αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία, με εκατοντάδες νεκρούς και απίστευτες καταστροφές.  Όλα αυτά μ’ ανάγκασαν να ανατρέξω στα βιβλία του πανεπιστημίου μου και συγκεκριμένα το Greenhouse Effect του Δρος Harold Bernard. Το ξαναδιάβασα όλο και ανατρίχιασα με την ευστοχία των μοντέλων που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες εκείνης της γενιάς. Σας παραθέτω  την πρώτη και την τελευταία σελίδα του βιβλίου που γράφτηκε 44 χρόνια πριν.

   Είναι εντυπωσιακό πως ο άνθρωπος στις τελευταίες γραμμές του βιβλίου εύχεται οι προβλέψεις του να μην έχουν επαληθευθεί και αυτό το βιβλίο απλά “να στέκεται σκονισμένο σε κάποιο ράφι βιβλιοθήκης με τις σελίδες του κιτρινισμένες”. Ενώ λοιπόν το δικό μου αντίτυπο του  βιβλίου αυτού ήταν και σκονισμένο και με φύλλα κιτρινισμένα όπως βλέπετε, δυστυχώς για όλους μας όμως, όλες οι επιστημονικές του προβλέψεις και τα μοντέλα προβολής έχουν επαληθευθεί στο έπακρον (ακόμη και με εκείνους τους παλαιούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’70) και δυστυχώς οι εισηγήσεις του προς τα κέντρα αποφάσεων δεν εισακούστηκαν επαρκώς και έτσι δυστυχώς δεν έχουμε παρά να δρέψουμε τους καρπούς που σπείραμε βιώνοντας το τίμημα των επιλογών μας και θλίβομαι για τις επερχόμενες γενιές…

Λυπάμαι που το λέω αλλά μοιάζει σαν το “Καλή Ανάσταση” να είναι μια ευχή κενή περιεχομένου…