Scroll Top

Σαν να μας πάτησε τρένο…

Σύσσωμο το πανελλήνιο έχει την αίσθηση πως το πάτησε τρένο και φυσικά θα κάνουμε πολύ καιρό να συνέλθουμε αλλά εμένα με τρώει το σαράκι μου. Το ξέρω ακόμη δεν σαραντίσαμε και θα με κατηγορήσετε πως  άρχισα πάλι τα δικά μου, όμως στην βράση κολλάει το σίδερο. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν πέρα από τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε απ’ αυτό το θλιβερό δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχουν και άλλες πτυχές πιο μύχιες που θα μπορούσαν να αναδειχθούν.

Για να γίνω πιο σαφής. Έχουμε πάμπολλες μαρτυρίες εδώ και πολλά χρόνια που εξαιτίας ενός ονείρου, ενός προαισθήματος, ή κάποιας διαίσθησης, ταξιδιώτες ανέβαλλαν, ή ακύρωσαν το ταξίδι τους, ή καθυστέρησαν να φτάσουν στην ώρα της άφιξης και έτσι γλύτωσαν από την τραγωδία. Από την βύθιση του Τιτανικού και την πτώση του R101, μέχρι το Pearl Harbor και τους δίδυμους πύργους, έχουμε δεκάδες έγκυρων αναφορών.

Ήδη δειλά δειλά ξεπρόβαλαν δύο ειδήσεις σχετικές και εδώ.

  • Η φοιτήτρια Αγνή Τιτέλη είπε στο Mega: «Ήταν να μπω στο 2ο βαγόνι αλλά ο φίλος μου με προέτρεψε να κάτσω στο τελευταίο»
  • Σύμφωνα με τον πατέρα του άτυχου 23χρονου φοιτητή Κυπριανού Παπαϊωάννου ο παππούς του είδε την Χριστίνα να στεφανώνεται μία στήλη φωτός. Πιο συγκεκριμένα κατά τα λεγόμενα του πατέρα του άτυχου φοιτητή: «Ο παππούς είναι 87 χρονών αυτή τη στιγμή. Είναι ιερέας ο πατέρας μου. Κι έκανε προσευχή και τον φώναξε μια μέρα και του λέει “θα σου πω κάτι παιδί μου. Είδα τους γάμους σας με τη Χριστίνα. Και είδα τον παπά που στεφάνωνε τη Χριστίνα αλλά όταν γύρισε να στεφανώσει εσένα είδε να στεφανώνεται μια στήλη φωτός. Όχι εσύ” του λέει και “δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό το πράγμα”. Και φαίνεται ο παππούς – πέρσι το είδε αυτό το πράγμα – ήταν ανήσυχος ο Κυπριανός και μου το είπε», ανέφερε. Και συμπλήρωσε: «Και του λέω “κοίταξε δεν μπορούμε εμείς να ξέρουμε”. Ο παππούς βέβαια, εγώ ξέρω τον πατέρα μου ότι δεν μιλάει τυχαία. Είδε αυτό το πράγμα και είχε και μια έγνοια και με ρωτούσε “θα γίνουν μπαμπά οι γάμοι; τι λέει ο παππούς;” Και του λέω “κοίταξε παιδί μου. Ό,τι είναι από τον Θεό θα γίνει”. Και δεν παντρεύτηκε στην γη. Όμως, μπήκε μέσα στο φως…».

Το καίριο ερώτημα λοιπόν είναι: Τι θα γινόταν αν αυτό το άρθρο έφτανε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και μ’ αυτό τον τρόπο ίσως συλλέγαμε και άλλα τέτοια περιστατικά προαισθημάτων που αφορούσαν στο συγκεκριμένο ατύχημα;

Πάμε 57 χρόνια πίσω στο Άμπερφαν της Ουαλίας όπου έλαβε χώρα ο παρακάτω διάλογος λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες παιδιά:

“Στις αρχές Οκτωβρίου του 1966, μια δεκάχρονη μαθήτρια από την Ουαλία, η Έρυλ Μαίη Τζόουνς, είχε κάτι σημαντικό να πει στη μητέρα της:

“Μαμά”, είπε, “δεν φοβάμαι να πεθάνω”.

“Είσαι πολύ μικρή για να μιλάς για τον θάνατο”, είπε η μητέρα της. “Θέλεις ένα γλειφιτζούρι;”

“Όχι”, είπε, “αλλά θα είμαι με τον Πίτερ και την Τζουν”.

Αργότερα στις 20 Οκτωβρίου, μετά από ένα αξέχαστο όνειρο, η Έρυλ Μαίη είπε στην μητέρα της:

“Μαμά, άσε με να σου πω για το όνειρό μου χθες το βράδυ”, είπε.

“Αγάπη μου, δεν έχω χρόνο τώρα. Πες μου το ξανά αργότερα”.

“Όχι, μαμά, πρέπει να με ακούσεις”, είπε. “Ονειρεύτηκα ότι πήγα στο σχολείο και δεν υπήρχε σχολείο εκεί. Κάτι μαύρο είχε πέσει πάνω του”.

Την επόμενη μέρα έγινε η καταστροφική κατάρρευση μιας χωματερής ανθρακωρυχείου. Η χωματερή είχε δημιουργηθεί σε μια ορεινή πλαγιά πάνω από το Ουαλικό χωριό Aberfan, και κάλυπτε μια φυσική πηγή. Η έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε συσσώρευση νερού εντός της χωματερής που την έκανε να γλιστρήσει ξαφνικά προς τα κάτω ως χείμαρρος λάσπης, σκοτώνοντας 116 παιδιά και 28 ενήλικες καθώς καταπλάκωσε το Γυμνάσιο Πάντγκλας και μια σειρά σπιτιών.

Από τον ομαδικό τάφο των παιδιών του Aberfan

Η τραγική ειρωνεία είναι πως το φέρετρο της μικρής Έρυλ τοποθετήθηκε ανάμεσα στα φέρετρα του Πίτερ και της Τζουν.
Η παραπάνω ιστορία είναι μία από τις εβδομήντα έξη που παρέλαβε το “Γραφείο Προαισθημάτων” όπως άρεσε να το ονομάζουν οι συντάκτες της εφημερίδας  Evening Standard του Λονδίνου και ανήκε στην μητέρα της Έρυλ. Η δημιουργία αυτού του γραφείου έλαβε χώρα όταν ο ψυχίατρος Τζον Μπάρκερ επισκέφτηκε τον συντάκτη επιστημονικών θεμάτων της εφημερίδας Πήτερ Φαίρλευ και συμφώνησαν από κοινού να στήσουν αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα. Ο Μπάρκερ ως θεράπων ιατρός στο πλησιέστερο νοσοκομείο Σέλμπυ στην ευρύτερη περιοχή έσπευσε στον χώρο του δυστυχήματος και είδε όλη την φρίκη από κοντά. Ήταν ένας καταξιωμένος ψυχίατρος και συντάκτης της κορυφαίας ιατρικής επιθεώρησης Lancet.

Εδώ το αυθεντικό άρθρο της Evening Standard όπως εκδόθηκε την 28η Οκτωβρίου του 1966

Ως τακτικό μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, αναρωτήθηκε αν κάποιοι άνθρωποι είχαν κατά κάποιον τρόπο προαισθανθεί την επερχόμενη καταστροφή. Έτσι συμφώνησαν με τον Φαίρλευ να στήσουν ένα γραφείο στο οποίο θα δεχόντουσαν τηλεφωνήματα και θα αξιολογούσαν τα γράμματα. Τα κριτήρια που έθεσαν οι δύο τους τα είχε διαμορφώσει προτύτερα ο ερευνητής Λάμπερτ και ήταν τα εξής:

1. Το όνειρο πρέπει να αναφερθεί σε έναν αξιόπιστο μάρτυρα πριν από την εκδήλωση του γεγονότος με το οποίο φαίνεται να σχετίζεται.
2. Το χρονικό διάστημα μεταξύ του ονείρου και του συμβάντος πρέπει να είναι μικρό.
3. Το γεγονός θα πρέπει να είναι ένα γεγονός κατά το οποίο οι συνθήκες του ονειρευόμενου φαίνονταν απίθανες κατά τη στιγμή του ονείρου.
4. Η περιγραφή στο όνειρο θα πρέπει να αφορά ένα γεγονός που προορίζεται να εκπληρωθεί κυριολεκτικά και όχι απλώς συμβολικά να προαναγγέλλεται.
5. Οι λεπτομέρειες του ονείρου θα πρέπει να συμφωνούν με τις λεπτομέρειες του γεγονότος.

Έτσι όταν οι δημοσιογράφοι φιλτράρισαν με τα παραπάνω κριτήρια τις 76 αναφορές κατέληξαν αρχικά σε 25 αξιόλογες εμπειρίες. Δείτε τον πίνακα στο τέλος του άρθρου. Ωστόσο μόνον επτά μαρτυρίες πληρούσαν και τα πέντε κριτήρια του Λάμπερτ και ως εκ τούτου θεωρήθηκαν οι πιο αξιόπιστες. Έτσι εκτός από την μαρτυρία της μητέρας της μικρής Έρυλ είχαμε και άλλες έξη μαρτυρίες εξίσου αξιόλογες.   Όμως αυτό που διαπιστώθηκε στην συνέχεια είναι πως υπήρχαν δύο άνθρωποι που ξεχώριζαν ιδιαίτερα σε σχέση με όλους τους άλλους και που ήταν προικισμένοι με ιδιαίτερα χαρίσματα που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον μέσο όρο. Η μία ήταν η δεσποινίδα Μίντλετον και ο άλλος ο κύριος Άλαν Χέντσερ. Φαίνεται πως αυτοί οι δύο άνθρωποι λειτουργούσαν ως “ανθρώπινοι σεισμογράφοι” προβλέποντας τις ενδεχόμενες καταστροφές. Στην περαιτέρω συνεργασία τους με τον ψυχίατρο Μπάρκερ οι δύο αυτοί “σεισμογράφοι” προέβλεψαν με μεγάλη ακρίβεια γεγονότα και δυστυχήματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Από την επιτόπια επίσκεψη του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου στον τόπο του συμβάντος.

Για παράδειγμα στις 21 Μαρτίου του 1967 ο Χέντσερ είχε ένα όραμα όπου είδε πως ένα αεροσκάφος τύπου Caravelle θα είχε προβλήματα μετά την απογείωση του. Πηγαίνει προς κάτι βουνά και μετά διακόπτεται το σήμα του. Είπε πως οι νεκροί θα ανέρχονταν σε 123124 άτομα και πως μόλις ένας θα επιζούσε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο Χέντσερ όμως δεν μπορούσε να προσδιορίσει την περιοχή που θα γινόταν το δυστύχημα ούτε την ακριβή ημερομηνία. Ένα μήνα μετά ένα αεροσκάφος της Britannia αφού δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Κάϊρο και ενώ του δόθηκε εντολή να προσγειωθεί στην Βηρυττό ο Εγγλέζος καπετάνιος Μαικλ Μιλλερ προσπάθησε να το προσγειώσει στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας ανεπιτυχώς την πρώτη φορά αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε δεύτερη διότι το αεροπλάνο προσέκρουσε στον λόφο Μαντά. Η αρχική αποτίμηση μιλούσε για 124 νεκρούς αλλά ο αριθμός ανήλθε στους 126 όταν απεβίωσαν και οι δύο νοσηλευόμενοι δύο μέρες μετά. Για την ιστορία διασώθηκαν τέσσερεις επιβάτες.

Όμως και η κυρία Middleton δεν πήγαινε πίσω στις προβλέψεις. Στις 23 Απριλίου του 1967 ζωγράφισε και ταχυδρόμησε το όραμα της κατά το οποίο ένας αστροναύτης που ήταν στο διάστημα ένιωθε στριμωγμένος μέσα σε ένα σφαιρικό όχημα. “Ο αστροναύτης ήταν τρομαγμένος και πετρωμένος. Αυτή η αποστολή θα καταλήξει σε τραγωδία.” Λίγες ώρες μετά το Soyuz 1 μετά από πολλές αστοχίες συστημάτων κατέπεσε στο Καζακστάν και ο κοσμοναύτης Βλαδίμηρος Κομαρόφ είχε φρικτό τέλος. Η κυρία Μίντλετον μόλις είχε ανέβει στα μάτια του Μπάρκερ.

Την Πρωτομαγιά του ίδιου έτους ο Χέντσερ ξαναχτυπά. Μιλά πάλι για μια πτώση αεροπλάνου που θα γίνει τρεις εβδομάδες μετά και που θα έχει περισσότερους από εξήντα νεκρούς μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά αλλά και επιζώντες ενώ έβλεπε ξεκάθαρα το πτερύγιο της ουράς. Τελικά ένα αεροπλάνο τύπου Argonaut Canadair της British Midland Airways κατέπεσε στο Stockport και σκοτώθηκαν οι 72 από τους 84 επιβάτες.

Οι δύο αυτοί “μάντεις” κακών ειδήσεων συνέπεσαν στις προβλέψεις τους δύο φορές. Η πρώτη αφορούσε τον εκτροχιασμό τρένου με πολλά θύματα. Η δις Μίντλετον στέλνει μια έντονη προειδοποίηση στο Γραφείο Προαισθημάτων. “Αρχικά βλέπω μεταλλικές ράγες μετά μια έντονη φωταψία και μετά σκόνη. η λέξη τρένο κατακλύζει το μυαλό μου… Βλέπω μια σύγκρουση προφανώς σε ράγες, μπορεί να σχετίζεται και με σταθμό, άνθρωποι περιμένουν στον σταθμό και η λέξη Charing Cross.  Στις 11 Οκτωβρίου ο Χέντσερ είχε επίσης γράψει για εκτροχιασμό τρένου και πως δύο αμαξώματα θα σωριάζονταν το ένα πάνω στο άλλο.  Τότε στις 5 Νοεμβρίου στις 9:16 μ.μ. ένα τρένο με προορισμό το Charing Cross, εκτροχιάστηκε οκτώ μίλια πριν τον προορισμό του και κατά την συντριβή των αμαξωμάτων 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ υπήρχαν και 78 τραυματίες. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο 17χρονος τότε Ρόμπιν Γκιμπ, τραγουδιστής των Bee Gees, που παρεμπιπτόντως η πρώτη επιτυχία του συγκροτήματος είχε ως πηγή έμπνευσης την καταστροφή του Aberfan.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως αυτοί οι δύο μάντεις κακών έπεσαν πάλι μέσα προς απογοήτευση όλων των εμπλεκομένων στο εγχείρημα του Γραφείου Προαισθημάτων, προέβλεψαν με επιτυχία τον επικείμενο και πρόωρο θάνατο του Μπάρκερ ο οποίος έφυγε στα σαράντα τέσσερα του χρόνια από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο στις 20 Αυγούστου του 1968.

Όπως αντιλήφθηκε και ο ίδιος ο Μπάρκερ “αν αποδεχθούμε τις ενδείξεις των προγνώσεων από τις αναφορές που συλλέχθηκαν από το Γραφείο Προαισθημάτων, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το μέλλον υπάρχει στο εδώ και τώρα και στην παρούσα στιγμή.”

Αναρωτιέμαι τί θα γινόταν αν και εμείς εδώ στην Ελλάδα κάναμε ένα αντίστοιχο γραφείο και αν πετυχαίναμε αυτό που οραματιζόταν η Λουίζα Ράϊν το 1961 όταν είπε: “Αν η προγνωστική ικανότητα αναπτυχθεί και είναι προσανατολισμένη και αν διευκρινιστούν οι ατελείς εντυπώσεις της Έξω Αισθητηριακής Αντίληψης (ESP), ιδίως εκείνες που υποδηλώνουν επερχόμενη καταστροφή, θα μπορούσε να ακολουθήσει σοφή και προληπτική δράση προς ανείπωτο όφελος της ανθρωπότητας.”

Πηγές:
Knight, Sam. The Premonitions Bureau: A Τrue Story. London: Faber & Faber 2022.
Robertson, Tricia. “It’s Life and Death but Not as You Know It! From the Unbelievable to the Bizarre”White Crow Books, 2020.
Dossey, Larry. The Power of Premonitions: How Knowing the Future Can Shape Our Lives. Dutton Adult, 2009.

Πίνακας 1*

Ακολουθεί ένας πίνακας με ακόμη περισσότερα άτομα που προείδαν την καταστροφή του Άμπερφαν όπως την συνέταξε ο Μπάρκερ.

Αριθμός Περιστατικού Όνομα λήπτη υπερβατικής εμπειρίας και πόλη Ηλικία Χρόνος πριν την καταστροφή Περίληψη της εμπειρίας Επιβεβαίωση Γεγονότος
1 Κα Γ. Ε. από το Σιντκαπ 54 Μία εβδομάδα Όνειρο όπου πολλά παιδιά ουρλιάζουν και καταπλακώνονται από μια στοιβάδα λάσπης σε χωριό δίπλα σε ορυχείο. Ξύπνησε ουρλιάζοντας. Επιβεβαιώθηκε από φίλη
2 Κα Σ. Α.,  Άλμπανς 19 Δύο εβδομάδες Όνειρο κατά το οποίο ακούγονταν παιδιά να ουρλιάζουν ενώ έβλεπε μια μαύρη σιχαμένη ουσία να πλησιάζει. Επιβεβαιώθηκε από τον σύζυγο
3 Κα Τζ. Τ. , Στακστεντς 63 36 ώρες Όνειρο με το όνομα Άμπερφαν και σωροί από γκρεμισμένα σπίτια. Δεν επιβεβαιώθηκε
4 Δις Σ. Β. Λονδίνο 11 Δύο μήνες Όνειρο ενός σχολείου σε έναν λόφο που κατρακύλησε και παιδιά πέθαναν. Δεν επιβεβαιώθηκε
5 Δις Ε. Ρ.,  Σέφιλντ 57 Δώδεκα ώρες Όραμα μιας καταστροφής σχολείου και παιδιά με την παραδοσιακή εθνική στολή της Ουαλίας να πηγαίνουν στον παράδεισο. Επιβεβαιώθηκε από τον σύζυγο.
6 Κα Σμιθ. Κάρντιφ Μία εβδομάδα Μήνυμα από κάποιο πνεύμα για εγκλωβισμό εκατό παιδιών σε μαύρη λάσπη. Επιβεβαιώθηκε από έναν μάρτυρα.
7 Κα Τζ. Ρ. 65 Έξη εβδομάδες Όνειρο με σκηνικό που παρέπεμπε στην συγκεκριμένη καταστροφή. Επιβεβαίωση από δύο μάρτυρες.
8 Κα Ε. Β., Ιλφορντ 58 Δύο εβδομάδες Όνειρο με πλήθος κόσμου σε μια βουνοπλαγιά. Λάσπη παντού. Άνδρας κρατούσε μια λάμπα μ’ ένα παιδάκι να στέκεται δίπλα του. Επιβεβαιώθηκε από δύο φίλους.
9 Κα Α. Σ., Λέδερχεντ 26 Μία ημέρα Όνειρο με κατολίσθηση βουνού με κινούμενη επιφάνεια. Διάσωση μικρού παιδιού που ούρλιαζε. Επιβεβαιώθηκε από μία μάρτυρα.
10 Κα Λ.Σ. Θετφορντ 48 Πέντε εβδομάδες Όνειρο με δέντρα και θάμνους να ολισθαίνουν προς τα κάτω και κραυγές για βοήθεια. Καταγεγραμμένο σε επιστολή με ημερομηνία αποστολής 18 Σεπτεμβρίου 1966
11 Κα Ε. Σ, Λονδίνο 36 Τέσσερις μέρες Όνειρο με ένα παιδί θαμμένο μέχρι το κεφάλι μέσα στο χώμα. Διασώθηκε. Καταγεγραμμένο σε σημειωματάριο
12 Κα Λ. Χ., Ηλινγκ 68 Δύο εβδομάδες Τρομακτικό όνειρο όπου παιδιά στέκονταν πίσω από ένα μαύρο βουνό. Δεκάδες μαύρα άλογα κατέβαιναν με πάταγο τον λόφο σέρνοντας νεκροφόρες. Επιβεβαιώθηκε από τρεις.
13 Κα. Σ. Μπ., Μπράιτον 25 Λίγες ώρες πριν Εφιάλτης κατά τον οποίον ένα μικρό παιδί ουρλιάζει σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο. Ακολούθησε το παιδί σ’ ένα σπίτι που ήταν εμποτισμένο με μαύρο ατμό. Επιβεβαιώθηκε από έναν.
14 Κα Ε. Π., Κάρντιφ Δύο ώρες πριν Όνειρο ενός βουνού στο οποίο μια μαύρη λάσπη καταρρέει και ουρλιαχτά παιδιών. Δεν επιβεβαιώθηκε
15 Κα Ρ.Χ., Ρόντα 21 Δύο ώρες πριν Όνειρο με παιδιά που πεθαίνουν και νεκρά παιδιά πάνω σε ένα λόφο Δεν επιβεβαιώθηκε
16 Κα. Ε. Γ., Κόβεντρυ Δύο εβδομάδες Μήνυμα από πνεύμα. Πρόβλεψη για μια ανθρώπινη καταστροφή που θα μπορούσε να αποφευχθεί και σχετίζεται με νερό. Πολλά σώματα μικρών παιδιών στοιβαγμένα. Επιβεβαιώθηκε από τέσσερεις μάρτυρες
17 Κος Ε. Χ., Νιουκαστλ 48 Έξη ώρες πριν Έντονη εικόνα του ονόματος Άμπερφαν Δεν επιβεβαιώθηκε
18 Κα Β. Γ., Ραίντ 63 Τρεις εβδομάδες Πολύχρωμη εικόνα μιας μικρής νεαρής Ουαλής που έλεγε την Αμπερντβαν Δεν επιβεβαιώθηκε
19 Κα Α. Χ., Νορμαντον Δέκα μήνες Μήνυμα από πνεύμα για ατύχημα ορυχείου διολίσθησης σε βουνό και παιδιά Επιβεβαιώθηκε από ένα μάρτυρα
20 Κα Τζ. Α., Λούτον 43 Τρεις μέρες Όνειρο με ένα μαζικό τάφο σε σχήμα σταυρού. Επιβεβαιώθηκε από σύζυγο και κόρη
21 Κα Ε. Τζ., Λονδίνο 39 Μία μέρα Όνειρο κατολίσθησης ιζημάτων και δεκάδες άνδρες να σκάβουν. Επιβεβαιώθηκε από την αδελφή της
22 Κα Κ. Φ.,  Αλυσμπέρυ 52 Δύο μέρες Εφιάλτης όπου καταπλακώθηκε από μια μεγάλη μαυρίλα. Επιβεβαιώθηκε από έναν φίλο
23 Κα Ε. Σ. , Πάρκστοουν 73 Δύο μέρες Δυσάρεστο όνειρο με ανθρώπους να το βάζουν στα πόδια και να κλαίνε κρατώντας τα κεφάλια τους. Ένα σπίτι ανασηκώνεται. Επιβεβαιώθηκε από έναν φίλο
24 Κα. Σ. Χ., Ραυλεη 64 Μία μέρα Έντονο όνειρο γεμάτο μαυρίλα όπου ακούγονται φωνές και υπάρχει έντονη πίεση. Ισχυρίζεται πως είχε και άλλες αντίστοιχες εμπειρίες πριν από άλλες καταστροφές. Επιβεβαιώθηκε από φίλη
* Όπως βλέπετε η προαίσθηση είναι γένους θηλυκού με μεγάλη διαφορά.